/ 08 Feb

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een etiketteringssysteem ontwikkeld om consumenten te helpen bij het maken van gezonde voedselkeuzes. Het systeem beoordeelt voedsel op basis van hun voedingswaarden en kwaliteit en geeft ze een score op een schaal van A tot E. Voedsel met een hogere score, zoals fruit en groenten, worden als gezonder beschouwd dan voedsel met een lagere score, zoals snoep en frisdrank.

Nutri-Score is ontwikkeld door de Europese Unie en is momenteel in gebruik in verschillende Europese landen, waaronder België en Frankrijk. Het systeem is bedoeld om consumenten te helpen bij het maken van gezonde en bewuste voedselkeuzes door hen inzicht te geven in de samenstelling van voedselproducten en hoe ze bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Wat zijn de verschillen tussen Nutri-Score en de Schijf van Vijf?

Nutri-Score en de Schijf van Vijf zijn twee verschillende classificatiesystemen die bedoeld zijn om consumenten te helpen gezondere voedingskeuzes te maken. Nutri-Score maakt gebruik van een kleurenschaal (van groen tot rood) en een letter (A tot E) om de gezondheidskwaliteit van een product aan te geven. De Schijf van Vijf is een richtlijn die gebruik maakt van vijf groepen voedingsmiddelen (brood, aardappelen, groenten, fruit en vleeswaren) om aan te geven hoeveel van elke groep men nodig heeft voor een gezond dieet. Nutri-Score is een wetenschappelijk onderbouwde methode en beoordeelt producten op basis van verschillende voedingsstoffen, terwijl de Schijf van Vijf een richtlijn is die gericht is op de hoeveelheid voedingsmiddelen die nodig zijn voor een gezond dieet.

Helpt Nutri-Score de consument?

Wat is de toekomst van Nutri-Score in Nederland?

Nutri-Score is bedoeld om consumenten te helpen gezondere voedingskeuzes te maken. Het systeem gebruikt een kleurenschaal en een letter om de gezondheidskwaliteit van een product aan te geven, waardoor consumenten snel kunnen zien hoe gezond een product is. Het systeem neemt verschillende voedingsstoffen in overweging, zoals de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout, en beoordeelt producten op basis van wetenschappelijk bewijs. Dit maakt het makkelijker voor consumenten om gezonde keuzes te maken, omdat ze snel kunnen zien welke producten beter zijn voor hun gezondheid. Nutri-Score kan daarom helpen om de gezondheid van consumenten te bevorderen door hen bewust te maken van de voedingsstoffen in de producten die ze kopen en hen te helpen gezondere keuzes te maken.

Wat vindt het Voedingscentrum van Nutri-Score?

De toekomst van Nutri-Score in Nederland is nog onzeker. Het systeem wordt momenteel nog niet wettelijk verplicht, maar er zijn plannen om het in de toekomst verplicht te stellen. Veel voedingsdeskundigen en gezondheidsorganisaties steunen Nutri-Score als een nuttig hulpmiddel voor consumenten om gezonde voedingskeuzes te maken. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven en organisaties die bezorgd zijn over de mogelijke negatieve effecten van het systeem op de verkoop van bepaalde producten. Het is nog onzeker of Nutri-Score in Nederland wettelijk verplicht zal worden, maar het is waarschijnlijk dat de discussie hierover in de komende jaren zal blijven.

Je komt Nutri-Score al tegen in winkels, wat vindt Voedingscentrum hiervan?

Het Nederlandse Voedingscentrum is een onafhankelijke organisatie die zich richt op voedingseducatie en bevordering van gezonde voeding. Over het algemeen is het Voedingscentrum positief over Nutri-Score en de mogelijkheden die het biedt om consumenten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Het Voedingscentrum ziet Nutri-Score als een waardevolle aanvulling op bestaande voedingsrichtlijnen, die consumenten op een eenvoudige en begrijpelijke manier informatie geeft over de gezondheidskwaliteit van producten. Het Voedingscentrum hoopt dat Nutri-Score de consumenten aanzet tot het maken van gezonde voedingskeuzes en dat bedrijven zullen investeren in de productontwikkeling van gezondere producten. Kortom, het Voedingscentrum is positief over Nutri-Score en de mogelijkheden die het biedt voor een gezonder voedingspatroon.

Copyright © 2023 Alle rechten voorbehouden | Helderengezond.nl