
Een vochtige kruipruimte of een kruipruimte waarin een laag water staat, is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse woningen. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan water in de kruipruimte op de lange termijn serieuze problemen veroorzaken.
In deze blogpost bespreken we waarom water in de kruipruimte een probleem is, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je dit effectief kunt aanpakken, zodat je nare gevolgen kunt voorkomen.
Water in de kruipruimte kan op verschillende manieren schade aanrichten aan je woning:
Een vochtige kruipruimte is de ideale broedplaats voor schimmels en zorgt bovendien voor een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Dit kan leiden tot schimmelvorming op muren, plafonds en in ernstige gevallen zelfs op meubels. Schimmel is niet alleen ontsierend, maar kan ook gezondheidsklachten veroorzaken, zoals luchtwegproblemen.
Veel woningen hebben houten balken en vloeren boven de kruipruimte. Bij een te hoge luchtvochtigheid of direct contact met water kan het hout gaan rotten, wat de stabiliteit van de woning in gevaar brengt.
Een vochtige kruipruimte trekt ongedierte aan. Zilvervisjes, vliegjes en muggen vinden het een heerlijke leefomgeving. Als de kruipruimte vervuild is, kan je ook te maken krijgen met muizen en ratten. Daar zit je echt niet op te wachten, want via de kruipruimte kunnen ze je woning binnenkomen.
Een vochtige kruipruimte kan leiden tot een koud en klam binnenklimaat. Dit zorgt ervoor dat je meer moet stoken om je huis op temperatuur te houden, wat vervolgens resulteert in hogere energiekosten. Met de hoge energieprijzen van vandaag de dag, wordt stoken dan wel erg duur.
Er zijn verschillende oorzaken voor water in de kruipruimte. De meest voorkomende zijn:
Gelukkig zijn er verschillende manieren om wateroverlast in de kruipruimte te bestrijden:
Het verbeteren van de ventilatie in de kruipruimte helpt om vocht af te voeren en de luchtvochtigheid te verlagen. Dit kan door het plaatsen van ventilatieroosters of, in erge gevallen, een mechanisch ventilatiesysteem.
Bij structurele wateroverlast kan een drainage onder en rondom de woning helpen om overtollig water af te voeren.
Door het plaatsen van bodemisolatie, zoals schelpen of EPS-parels, wordt het vocht in de kruipruimte ingeperkt en blijft de woning beter geïsoleerd. Soms is het ophogen van de kruipruimte met zand eerst nodig voordat er isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hoge grondwaterstand. De eenvoudigste manier om dat te doen, is met behulp van zandspuiten.
Als je last hebt van water in de kruipruimte, dan is het altijd belangrijk om actie te nemen. Schakel een specialist in om de situatie te beoordelen en het probleem te verhelpen. Niet doen zorgt op lange termijn namelijk alleen maar voor veel problemen.